Businesscase
Wie zaait, zal oogsten; Bert en Willy aan de slag in het groen!

Bert Rethero, 55 jaar en woonachtig in Maastricht, zat 19 maanden in de uitkering toen hij door zijn 45+ consulent geattendeerd werd op het project Sjiek&Groen van Podium24 bij Stadsbeheer. Bert werkte vanuit zijn uitkeringssituatie in het buurtteam Eijsden-Margraten ook al in het groen. Tot dan toe heeft hij gewerkt in de industrie, een heel andere tak van sport. Groene vingers had hij blijkbaar van nature wel, want het werk in het buurtteam vond hij zo leuk, dat hij besloot er zijn werk van te maken. Na een sollicitatieprocedure werd Bert aangenomen en al na een paar maanden bleek dat hij de capaciteiten had om de voorman te assisteren en zelfs te vervangen. Toen er een functie voor voorman vrijkwam bij MTB hoefde Bert dan ook niet lang na te denken; een uitdaging die hij met beide handen aangreep!

Inmiddels werkt hij al een tijd met veel plezier bij MTB. Hier heeft hij tevens de mogelijkheid gekregen om zijn kennis bij te spijkeren en een opleiding te volgen. Momenteel stuurt hij een groep groenmedewerkers aan als voorman. “Zelf de planning kunnen maken, werken met mensen met uiteenlopende achtergronden, lekker buiten kunnen werken, veel afwisseling; zo maar een aantal zaken die mij erg aanspreken in dit vak”, aldus Bert. “je krijgt het niet geschonken, je zal het zelf moeten waarmaken en je moet er hard voor werken. Maar dat heb ik gedaan en dan krijg je ook kansen”, vervolgt hij. “Natuurlijk hoort werken in de regen en kou er ook bij, net als de af en toe wat minder leuke klussen. Maar dat weegt niet op tegen alle leuke kanten van het werk.” Hij hoopt dat hij meer mensen kan enthousiasmeren voor dit mooie vak, waaronder ook schoolverlaters!

Willy Milius, 56 jaar en tevens woonachtig in Maastricht, zat slechts 3 maanden in de uitkering toen hij werd benaderd voor het project sjiek&groen. Hij heeft altijd gewerkt in de bouw als voeger en in de luchtkanaaltechniek. Door verhuizing van zijn werkgever en reorganisaties kwam hij in een uitkeringspositie terecht. “Op zo’n moment realiseer je je dat je niet meer de jongste bent”, aldus Willy. In juli 2016 echter kon hij in het project Sjiek&Groen starten en op dit moment werkt hij bij Stadsbeheer in de groenvoorziening. Tijdens het project bleek al gauw dat Willy aanleg had voor het vak. Zo werd hij met regelmaat gevraagd om de voorman te ondersteunen. Toen het project was afgerond, hoefde de werkgever niet lang na te denken: Willy kreeg een baan aangeboden als regulier medewerker in het groen!

Nog altijd vervangt hij af en toe de voorman en dat vindt hij prima, maar Willy heeft niet de wens om fulltime voorman te worden. Juist het reguliere werk bevalt hem erg goed. De afwisseling, de vrijheid en het buiten werken samen met alle collega’s vindt hij het allerleukst. “Ik hoop dit werk nog lang te mogen doen”, aldus Willy.

Over Sjiek&Groen

Podium24 heeft in opdracht van Stadsbeheer het project Sjiek&Groen ontwikkeld, waarbij kandidaten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werkgewenning, -ervaring en opleiding kunnen volgen/opdoen om zo na afloop van het project bemiddelbaar te zijn op de reguliere arbeidsmarkt. Wat heeft dit nu te maken met Social Return? Het leveren van een voortraject is zeer belangrijk voor de mensen die bij Social Return worden ingezet. Vaak zoekt men naar mensen die inzetbaar zijn in b.v. het groen. Door dit soort trajecten kunnen mensen makkelijker instromen omdat ze ervaring hebben én werk gaan doen waarvan ze weten dat ze het leuk vinden. Een win-win situatie dus. Tijdens het project werken de kandidaten 4 dagen per week bij Stadsbeheer en volgen zij 1 dag per week in eigen tijd, de BBL-vakopleiding bij Citaverde op niveau 2. Niet alleen bij externe bedrijven zijn er vervolgens vaak doorgroei- en plaatsingsmogelijkheden, ook bij het WSW-bedrijf en de gemeente Maastricht worden op deze manier met regelmaat vacatures ingevuld.

terug naar overzicht