Gerrit van den Bosch: “HIER IS ALTIJD WAT TE KIJKEN”

De aanleg van de ondergrondse fietsenstalling in Maastricht.

Businesscase
Gerrit van den Bosch: “Hier is altijd wat te kijken”

De aanleg van de ondergrondse fietsenstalling zorgt voor veel verkeer en dynamiek. Daarom waren er full-time twee verkeersregelaars van Polygarde aanwezig om het bouwverkeer en leveranciers de weg te wijzen en knelpunten op te lossen.

Aannemer Timmermans Mobilis heeft bewust gekozen voor samenwerking met Polygarde “Polygarde geeft mensen die moeilijk aan werk komen een kans”, aldus projectmanager Marcel van Herten van Timmermans. “Dat past ook in het beleid van onze opdrachtgever de gemeente Maastricht. Zij wil in het kader van social return dat werkzoekenden zo veel mogelijk ingezet worden. Daar geven wij graag gehoor aan, onder meer met het inzetten van de verkeersregelaars.”

Gerrit van den Bosch was één van de twee vaste verkeersregelaars rond de bouwput voor het station. Elke ochtend om kwart over zeven opende hij de hekken en zette hij in de schaftkeet een pot koffie. Vanaf negen uur begonnen de werkzaamheden en om zeven uur precies sloot Gerrit van den Bosch of zijn collega de hekken weer, tenminste als er geen late leveringen of werkzaamheden waren. “Dat hoort er ook bij. Net voor Kerst hebben we hier de klok rond gewerkt, 24 uur. Tijdens het storten van de betonvloer. Uiteraard sturen we ook een leverancier die om vijf voor vijf komt niet terug. Ook in deze baan moet je flexibel zijn.”

Ambassadeurs

Lange dagen dus als verkeersregelaar, maar die vliegen volgens Gerrit voorbij. “Het verkeer in de gaten houden en begeleiden, dat is onze eerste taak. Maar we doen zo veel méér. Mensen spreken ons aan, vragen de weg, willen weten waar ze het beste een hapje kunnen eten, wat de leukste winkels zijn. We zijn een soort ambassadeurs van de VVV en maken toeristen wegwijs. Het allerleukste vind ik nog het contact met de vaste bezoekers van de fietsenstalling. Er komen hier Maastrichtenaren elke dag kijken, soms uren. Met hen maak ik steevast een praatje. Het worden langzaamaan vrienden. Echt, ik verveel me hier geen moment. Geen dag is hetzelfde. Behalve als het regent, dan is het wel saai en soms doorbijten. Ik verheug me wel op de zomer. Dan zijn de mensen vrolijker. Mooier gekleed ook, zeker de vrouwen. Dan heb je als verkeersregelaar toch een mooi beroep.”

Polygarde

Gerrit van den Bosch is begin zestig en in dienst bij Polygarde, een bedrijf dat zo veel mogelijk mensen aanneemt die lastig aan een baan komen.  Oudere werknemers bijvoorbeeld. “Ik was 58 toen ik in de WW belandde. Dan ben je oud. Ik heb 75 sollicitaties verstuurd. Polygarde heeft me een kans gegeven. Eerst een opleiding, daarna een baan. Mooi toch? Ik ben blij dat ik mag werken.”

Begrip

Toen de fietsenstalling werd opgeleverd, werd Gerrit weer op een andere plek ingezet. “Prima, maar ik zal deze plek bij de fietsenstalling missen.  De meeste mensen tonen begrip voor de overlast, ik heb met bijna iedereen een goed contact. Natuurlijk is er wel eens een discussie met een automobilist, maar ik heb nog niet één keer handhaving hoeven bellen. Kwestie van kalm blijven en goed uitleggen.”

terug naar overzicht