Mohammed’s verhaal - UNU-MERIT

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het verhaal van Mohammed, die in 2014 met een masterdiploma op zak en uitgebreide werkervaring bij de Verenigde Naties in Nederland kwam, bevestigt dat gezegde. Toch slaagde hij er met een flinke doses inzet en doorzettingsvermogen in om een contract als onderzoeker te bemachtigen bij de United Nations University – Merit. Podium24 mocht een rol spelen in dit traject, dat Mohammed graag met u deelt. Lees verder…

Toen ik in 2014 voor het eerst naar Nederland kwam, was mijn plan om sociaal en professioneel een nieuw leven op te bouwen. Ik had een masterdiploma in de Engelse taal, was een professionele en beëdigde vertaler en tolk en had meer dan 11 jaar voor de UNRWA van de Verenigde Naties gewerkt. Daarom dacht ik dat het voor mij gemakkelijk zou zijn om mijn carrière in Nederland voort te zetten en een betaalde baan te vinden nadat ik de Nederlandse nationaliteit had gekregen. Maar helaas bleek dat moeilijker dan gedacht!

Ik besefte dat het systeem in Nederland anders is en dat er andere eisen worden gesteld. De oplossing was volgens mij om een ​​master te behalen aan een Nederlandse universiteit. Zo zou ik het academische systeem leren kennen en mijn kansen op erkenning door werkgevers en de arbeidsmarkt vergroten.  

Dankzij de steun van overheidsorganisaties en Ngo’s, namelijk de Gemeente Maastricht, het UAF en Podium24, kreeg ik de kans om me in te schrijven voor de masteropleiding Media Studies aan de Universiteit Maastricht. Het lukte me om binnen de gestelde tijd af te studeren met goede resultaten en zonder enige herkansing. Studeren aan de Faculty of Arts and Social Sciences van de UM heeft mijn ervaring verrijkt en mij voorzien van de kennis die nodig is om erkend te worden als een mogelijke werknemer in de academische omgeving. Direct na mijn afstuderen hoorden enkele hoogleraren aan de Universiteit Maastricht/ UNU-MERIT van mijn masterthesis (onderzoek naar migratie, gebaseerd op kwalitatieve semigestructureerde interviews gedeeltelijk vanuit een fenomenologische benadering) en nodigden me uit voor een onbetaalde werkervaringsplek van zes maanden bij hun organisatie. 

In mijn werkervaringsplek heb ik mijn kwalitatieve onderzoekvaardigheden verbeterd, nieuwe academische technieken geleerd, discussies en seminars bijgewoond en mijn tijdmanagement- en communicatievaardigheden verbeterd. Mijn taken gedurende deze zes maanden waren onder andere het houden van interviews, vertalen, schrijven van literatuuroverzichten en analyseren van gegevens. Dat was een belangrijke ervaring om toe voegen aan mijn profiel. De feedback van de collega's met wie ik werkte was zeer goed, daarom kreeg ik een jaarcontract voor betaald werk aangeboden als onderzoeker bij UNU-MERIT. Voor mij was dat een grote prestatie, vooral als ik nadenk over de uitdagingen toen ik opnieuw moest beginnen nadat ik Syrië had verlaten. Ik beschouw dit als een goed begin en ik ga door met het bouwen aan een fijn leven in Nederland.


Beste Mohammed, bedankt voor het delen van jouw verhaal en ervaringen. Heel veel succes en werkplezier toegewenst bij UNU-MERIT!

terug naar overzicht