Van een leven op straat, naar een ‘thuis’ in de keuken

een tweede (koks-)leven voor Theo!

Soms hoor of lees je een verhaal dat indruk op je maakt. Dat je weer even met beide benen op de grond zet, dat inspireert of motiveert. Dat gevoel had ik bij het verhaal van Theo. Sinds mei dit jaar is Theo werkzaam als zelfstandig werkend kok bij Amrâth Grand Hotel De L’Empereur te Maastricht en doet hij weer datgene wat hij het liefste doet: koken!

Een bijzondere carrièrestap van een man die een half jaar daarvoor nog op straat leefde en met regelmaat en bij gelegenheid bij het Leger Des Heils logeerde. Niet voor niets doet hij daar nu nog altijd vrijwilligerswerk. Theo wil graag iets kunnen betekenen voor de mensen die nog altijd in de situatie zitten, waar hij zelf tot voor kort inzat.

Theo heeft, naast zijn diensttijd, vrijwel altijd als kok gewerkt. Tot een aantal jaren geleden was hij chefkok in een restaurant in Valkenburg, waar zijn werkweek met regelmaat de 80-uren grens passeerde. Door een samenloop van omstandigheden raakte hij die baan kwijt en omdat hij ook inwoonde bij het restaurant, zat hij van de ene op de andere dag tevens zonder woonruimte.

De neerwaartse spiraal waarin hij zich bevond, bracht en hield hem op straat. Meer dan een jaar heeft hij rondgezworven. Een heftige periode, die veel indruk op je maakt als mens en waarbij normen en waarden lijken te vervagen. In zijn drang naar vastigheid besloot Theo op enig moment vrijwilligerswerk te gaan doen bij de 50/50 store en later dus bij het Leger Des Heils. Via via is hij in contact gekomen met Lon Vliegen van Podium24 en zijn ze samen gaan kijken wat een volgende stap zou kunnen zijn naar een leven met onderdak, regelmaat en rust. In hun zoektocht passeerde een vacature als zelfstandig werkend kok bij Amrâth Grand Hotel De L’Empereur te Maastricht de revue en Theo werd meteen dolenthousiast. Onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’ en met een beetje hulp van Lon/Podium24 solliciteerde hij op de functie en… werd hij uitgenodigd voor een gesprek!

Na het gesprek was bij de L’Empereur al snel de kogel door de kerk; Theo was van harte welkom om het keukenteam te komen versterken. “De houding van Theo gaf de doorslag”, aldus Bob van Herpen, General Manager van Amrâth Grand Hotel De L’Empereur. ‘Theo wilde heel erg graag en had natuurlijk al een rijke ervaring als kok. We hadden nog 2 andere kandidaten voor de functie, maar uiteindelijk hebben we voor Theo gekozen. We zijn nu een paar maanden verder en de motivatie en ijzeren wil die destijds de doorslag gaf tijdens het gesprek, heeft Theo nog steeds.” “Hij ligt goed in de groep en je ziet hem zichtbaar genieten als hij achter de pannen staat. En zo lang hij niet ‘s ochtends vroeg, maar ’s middags of ’s avonds laat kan werken, is hij helemaal in zijn element’, aldus Raymond Wehrens, chefkok van Amrâth Grand Hotel De L’Empereur. “Het is overigens niet gezegd dat het in situaties als deze altijd goed gaat. We hebben eerder jongens die op straat leefden een kans geboden, maar toen moesten we helaas concluderen dat ze na enige tijd gewoonweg niet meer kwamen opdagen. Met Theo echter hebben we een enthousiaste, betrouwbare en bijzonder collegiale kracht in huis gehaald en daar zijn we heel blij mee.”

“Als hotel willen we ons onderscheiden in gastvrijheid”, vervolgt Dhr. van Herpen. Onze medewerkers spelen vanzelfsprekend een belangrijke rol in die ambitie. Theo hebben we leren kennen als een echte horecaman, die goed wil zorgen voor zijn gasten én collega’s. Een schot in de roos! Natuurlijk proberen we er ook als directie en management alles aan te doen om onze ambitie van meest gastvrije hotel van Maastricht te verwezenlijken. Zo hebben we onlangs ons restaurant compleet vernieuwd en hebben we een nieuwe kaart geïntroduceerd, waarin de ‘beter leven’-gedachte centraal staat. We zien het daarnaast als hotel echt als een dagelijkse uitdaging om continu in te blijven spelen op de wensen van onze gasten.”

Kijk voor meer informatie op: www.amrathhotelempereur.nl

terug naar overzicht