Een vast dienstverband voor Jan (63)

Met regelmaat zien we hoe mensen weer opbloeien, bijvoorbeeld door het hervinden van structuur en toekomstperspectief. Zo ook Jan (63), die na een 37-jarig dienstverband in een familiebedrijf door bedrijfsbeëindiging plots ontslagen werd. Jan was compleet uit het veld geslagen en wist zich geen raad meer.

Vanaf zijn 16e heeft Jan altijd gewerkt. Toen hij 22 jaar was, kreeg hij een baan aangeboden in een familiebedrijf als magazijnbediende. Het werk beviel hem goed en omdat het bedrijf groeide kreeg Jan de mogelijkheid om door te groeien en zijn heftruckcertificaat te halen. Dat vond hij fantastisch. Hij heeft er 37 jaar met veel plezier gewerkt. Toen hij onverwacht ontslagen werd, zat Jan dan ook behoorlijk in de put. Hij had geen energie meer en was het vertrouwen in de mens verloren. Na diverse bezoeken bij de huisarts kreeg Jan antidepressiva voorgeschreven. Ook werd hij in contact gebracht met de huisarts-ondersteuner (POH-GGZ) om over zijn problemen te praten. Niet lang daarna viel er een brief op zijn deurmat van het UWV, waarin hij las dat zijn uitkering zou stoppen wegens het bereiken van de maximale termijn. Met lood in de schoenen ging Jan naar Sociale Zaken Maastricht Heuvelland, waar hij noodgedwongen een uitkering moest aanvragen.

Jan ging op gesprek bij de consulent van Sociale Zaken en de twee hadden meteen een klik. Van Jan werd bijvoorbeeld verwacht dat hij zich digitaal zou aanmelden, maar Jan had geen internet en geen smartphone. Omdat hij alleen lagere school heeft genoten, is begrijpend lezen ook lastig voor hem. De consulent begreep dat en deed zijn uiterste best om Jan zo goed mogelijk te helpen. Ook wees hij Jan op het bestaan van het leerwerkbedrijf van MTB. Hij legde het contact en twee dagen later kon Jan al op gesprek bij de consulent van het Leerwerkbedrijf.

Jan had door het prettige contact en de hulp weer wat energie gekregen en wilde er ook echt voor gaan. Hij wilde graag weer zinvol bezig zijn en zijn eigen inkomen verdienen. Om hem van een goed advies te voorzien, adviseerde de consulent van het Leerwerkbedrijf om bij annex bv een AMN-test te doen, waarmee de capaciteiten en persoonlijkheidseigenschappen van iemand in kaart worden gebracht. De resultaten werden uitgebreid met Jan en met de consulent van Sociale Zaken besproken. De test wees uit dat Jan over een gezond stel hersens beschikt en dat werken in de logistiek heel goed bij hem past. Het leek Jan ook leuk om weer in een magazijn de werken, helemaal wanneer hij er ook als heftruckchauffeur aan de slag kon. Goed nieuws; Jan kon de week daarna meteen aan de slag in een leerwerklijn! Ook mocht hij op kosten van Sociale Zaken zijn heftruckdiploma opnieuw behalen, aangezien dat diploma logischerwijs was verlopen. Jan slaagde met vlag en wimpel.

Gedurende een aantal weken ging Jan met behoud van uitkering aan de slag in het magazijn van het leerwerkbedrijf. Het leerwerkbedrijf is een uitstekende plek om werkervaring op te doen, maar het is geen plek waar mensen blijven werken. Podium24 wordt ingeschakeld en gaat op zoek naar een geschikte vervolgbaan. Een recruiter van Podium24 tipte de consulent van Jan dat er een vacature vrij zou komen bij een grote bakkerij in de buurt. Hier kon Jan ook het restant van zijn praktijkuren vanuit zijn opleiding invullen. Jan zou er aan de slag gaan in het magazijn, onder andere als heftruckchauffeur. Hij was meteen enthousiast en voelde zich er al gauw als een vis in het water. Toen de praktijkopleider van het leerwerkbedrijf Jan op een dag vertelde dat er een vacature zou vrijkomen bij het bakkersbedrijf, kon Jan die nacht maar moeilijk in slaap komen… Hoe mooi zou het zijn wanneer hij er een vast dienstverband zou kunnen krijgen?!

Twaalf maanden na de kennismaking van Jan bij het leerwerkbedrijf was het zover. Tijdens een feestelijke bijeenkomst, waarbij door de wethouder een welverdiend praktijkcertificaat (van leerwerkbedrijf-partner Vista College) aan Jan werd uitgereikt, kreeg hij óók het bericht dat hij was aangenomen bij de bakkerij! Jan kon zijn geluk niet op. Nu het einde van het jaar nadert, ziet hij de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. Met een vaste arbeidsovereenkomst op zak kijkt hij uit naar de feestdagen samen met zijn gezin. Hij vindt het prachtig dat hij zijn kinderen weer kan verrassen met door hem zelf verdiende cadeautjes en geniet weer van het leven. We zijn oprecht trots op Jan en zijn er tevens trots op dat we allemaal (Sociale Zaken Maastricht Heuvelland, annex bv, MTB Maastricht en Podium24), een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit mooie succesverhaal. 

terug naar overzicht