Eerste Fast Services-deelnemers ontvangen diploma!

Foodvakopleiding SVO en Podium24 hebben mensen met een uitkering in een jaar tijd klaargestoomd voor een baan in de horeca. Gisteren zijn in Valkenburg de eerste diploma’s uitgereikt.

Corona maakte er een bizar jaar van. Les via internet, met haperende laptops die maar niet wilden opstarten. Leerbedrijven die zelf in de problemen kwamen en zich halverwege de rit moesten terugtrekken. „Wat kwam de afgelopen maanden niet op ons af”, verzucht Michael Teeuwen, opleidingsadviseur bij de landelijk opererende vakschool SVO. 

Maar ondanks al die tegenslagen hebben alle leerlingen van de allereerste mbo-opleiding food in Valkenburg glorieus de eindstreep gehaald. Gistermiddag hebben zij in hotel Tummers hun diploma gekregen. Met dat papiertje in handen kunnen zij aan de slag in een hotel, restaurant of fastfoodzaak. „En ze hebben allemaal werk”, zegt Joselle Pieters van Podium24 trots.

Valkenburg en Maastricht doen al mee aan het Foodlab, waarbij mensen die in de horeca werken maar niet over de vereiste diploma’s beschikken de gelegenheid krijgen dat papiertje alsnog te halen. Valkenburg hoopt nog steeds op een volwaardige mbo-opleiding horeca en hospitallity, maar dat is er nog steeds niet van gekomen. 

Personeel

Met zo’n mbo-school zou Valkenburg na het vertrek van het Stella Maris College in elk geval voortgezet onderwijs houden. Maar het beantwoordt ook aan de vraag naar goed opgeleid horecapersoneel in het toeristenstadje: de vele cafés, hotels en restaurant in Valkenburg klagen al jaren over een tekort aan gekwalificeerde medewerkers. 

Het nieuwe leerwerkproject is door Podium24 geïnitieerd om mensen in de bijstand uit Maastricht en het Heuvelland een kans te geven op de arbeidsmarkt. Zij werken vier dagen in de week bij een leerbedrijf, zoals McDonald’s, KFC of hostel The Green Elephant in Maastricht of hotel Tummers. De vijfde dag komen ze naar Valkenburg voor lessen als warenkennis, hygiëne of snijtechniek.

In de leerbedrijven worden de leerlingen opgevangen door een vaste begeleider. De theorielessen vinden plaats in het station van Valkenburg, waar SVO al een aantal jaren onderdak vindt. „Dat is wel zo gemakkelijk voor leerlingen die met de trein komen”, zegt Teeuwen. De vakopleiding houdt ook contact met de leerbedrijven en volgt hoe de deelnemers aan het project het daar doen.

Het traject vergt doorzettingsvermogen, benadrukt docent Marlou den Otter. Zeker van de leerlingen die thuis een gezin hebben. En al helemaal in coronatijd, nu het allemaal eventjes niet zo loopt zoals zou moeten. „Maar het is gelukt”, constateert ze. Een van de deelnemers is zelfs voor een hoger niveau geslaagd, met welgeteld één punt te weinig voor het predicaat cum laude.

Vaste dienst

Het was de bedoeling dat de leerlingen na het behalen van hun diploma in vaste dienst zouden komen bij hun leerbedrijf. Dat is niet in alle ­gevallen gelukt, geeft Pieters toe, omdat veel bedrijven het door de coronacrisis moeilijk hebben. Maar die pechvogels hebben alsnog werk gevonden bij een ander bedrijf. In Valkenburg is veel vraag naar gekwalificeerd personeel, zelfs in ­coronatijd.

(tekst: RENÉ WILLEMS, Verslaggever De Limburger)

terug naar overzicht