Keuken bistro even open voor examen Ramon

Afgelopen week publiceerde De Limburger een leuk item over Ramon, één van onze kandidaten uit het project Fast Services!

Fast Services is opgezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een mooie baan in de horeca- en foodsector. Dat doen we samen met SVO als opleidingsinstantie en diverse bedrijven in de horeca- en foodsector als opdrachtgever. 

Kijk hier voor een actueel project en meld je ook aan!

Afbeelding: Jean-Pierre Geusens (Focuss22)

Bistro Valkenburg is door de lockdown in principe dicht. Maar eigenaar Jimmy Adang heeft de keuken even opengemaakt voor het horeca-examen van Ramon van de Riet.

DOOR: RENÉ WILLEMS

De meeste leerlingen van de vakopleiding voor de Foodsector werken in fastfoodzaken. Daar laten de examinatoren de lunch doorgaans aan zich voorbij gaan. Maar voor de pompoensoep en het broodje vitello tonnato van Ramon van de Riet maakten ze graag een uitzondering. „Het zag er ook hartstikke lekker uit”, zegt Jimmy Adang, de eigenaar van Le Bistro in Valkenburg.

Contract

Ramon (23) heeft via arbeidsbemiddelaar Podium24 een opleiding gevolgd bij foodvakschool SVO. Drie of vier dagen werken en één dag naar school, in zijn geval in La Stationnerie in Valkenburg. Het praktische deel van de opleiding heeft hij gevolgd bij Le Bistro aan de Plenkertstraat. Daar krijgt hij met het diploma op zak ook een contract, als de restaurants straks weer open gaan.

Voor hem is het in feite een tweede kans. Ramon kwam op zijn vijftiende zonder diploma’s van school. „Ik had in de klas moeite me op de lessen te concentreren”, zegt hij. „Dat was echt niets voor mij.” De combinatie van werken en leren paste veel beter bij hem. Baas Jimmy was er dan ook van overtuigd dat Ramon zou slagen voor zijn examen: „Dat was appeltje-eitje voor hem.”

Basistechnieken

Jimmy is blij met Ramon. „Het is moeilijk om aan goed personeel te komen”, zegt hij. „Mensen zijn of te duur, of ze kunnen nog helemaal niks. Bij Ramon was dat anders. Hij heeft al ervaring opgedaan bij Talentino in Margraten en beheerst basistechnieken als snijden, waardoor we hem vanaf het begin konden inzetten in de keuken. We hebben echt een goede medewerker aan hem.”

Zelf is Ramon maar wat blij met de kans die hij via Podium24 en SVO heeft gekregen bij Le Bistro. „Ik kom uit een echte horecafamilie”, vertelt hij. „Een oom van me werkt in die sector, en ik heb ook nog een paar nichtjes die daar een baan hebben gevonden. Blijkbaar zit dat bij ons in de genen, want ik voel me eveneens op mijn gemak in de keuken en de bediening.”

Take-away

Door de coronacrisis is Le Bistro voorlopig dicht, net als alle restaurants in Nederland. „We hebben wel een take-away, maar dat is zo minimaal dat ik het makkelijk zonder personeel aan kan”, legt Jimmy uit. „Maar ik hoop dat de lockdown snel voorbij is en we opnieuw gasten kunnen ontvangen in onze zaak. En dan heb ik Ramon weer heel hard nodig.”

Bron: De Limburger

terug naar overzicht